Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Kirja-arvostelut

Tulossa

Arvosteltavia kirjoja voi ehdotella blogitekstien kommenteissa.

  • Ylismaan Gregor
  • Gregor ja Turman ennustus
  • Gregor ja Alismaan vitsaus
  • Gregor ja salaisuuksien merkit
  • Gregor ja rottien koodi

 

Ylismaan Gregor
26.02.2017 12:27 | Nike

Alismaan tarinat: Ylismaan Gregor

- Suzanne Collins

"Jokainen ihminen kantaa omaa kohtaloaan"

Takakansi

Kun 11-vuotias Gregor ryömii pikkusiskonsa Bootsin perässä kotitalon pyykkituvan ilmanvaihtokanavaan, hän putoaa New Yorkin alla sijaitsevaan hämärään Alismaahan. Siellä Regalian kaupungin ihmiset elävät vaivalloisessa sovusa jättimäisten torakoiden, lepakoiden, hämähäkkien ja rottien yhdyskuntien kanssa.

Vaikka uudet tulokkaat järkyttävät Alismaan herkkää tasapainoa, ylismaalaista pelastajaa on jo kaivattu. Nuori kuningatar Luxa valtakuntineen on ajautumassa sotaan verivihollistaan rottakuningas Gorgeria vastaan, ja kotiaan kaipaava Gregor suostuu vastahakoisesti mystisen Harmaan ennustuksen lupaamaan soturin rooliin. Tästä alkaa vaarallinen matka halki Alismaan - kenties ainoa keino pelastaa valtakunto tuholta ja päästä Gregorin vuosia sitten kadonneen isän jäljille.

"Mutta leiribussi oli lähtenyt tänä aamuna, ja kaikki lapset neljästä neljääntoista ikävuoteen olivat matkustaneet pois. Kaikki paitsi yksi."

Yleisesti

Koko sarjan ajan päähenkilönä esiintyy 11-vuotias Gregor, jonka tavallinen elämä muuttuu radikaalisti. Gregor on urhea, fiksu, uhrautuvainen, uskollinen ja hyvä ystävä. Alismaassa soturiksi kutsuttu Ylismaan poika mainitaan monissa ennustuksissa, joista Harmaa ennustus on keskeisessä osassa Ylismaan Gregor -kirjassa. Ennustukset ovat joidenkin (itse kuulun heihin) mielestä jopa liian isossa asemassa Regalian asukkaiden mielissä. Ennustusten mahdista ei keskustella ja mainittakoon se, että ne ovat hämmästytäviä. Regalia on kivestä rakennettu ihmisten asuttama kaunis kaupunki Alismaassa. Ihmisten verivihollisia ovat rotat, kyllä ne jättisuuret, hurjat, ajattelukykyiset ja kaikkea muuta kuin lempeät rotat. Lepakot ovat liittoutuneet ihmisten kanssa ja torakoista ja hämähäkeistä ei ole paljoa tietoa. Muihin Alismaassa asuviin lajeihin tutustutaan myöhemmissä osissa, mutta heissä ei ole mitään ihmeellisempää. Rotat ja ihmiset ovatkin se aika vaarallisin yhdistelmä ja he ovat sotineet ja tulevat sotimaan myöhemmissä osissa hyvin paljon.

""Älä!" karjaisi Gregor syöksähtäen eteenpäin, mutta pieni Boots näytti jo imeytyneen ilmastointikanavaan"

Gregorin perhe

Gregorin perheeseen kuuluu äiti, kaksi vuotta sitten kadonnut isä, mummi ja Gregorin pikkusiskot Lizzie ja Boots. Perhe on köyhä, mutta rakastaa ja arvostaa toisiaan. He asuvat New Yorkissa pienessä kerrostaloasunnossa, jossa on vain yksi ilmastoitu huone. Talo on ahdas ja ilmeisesti halpa. Ainoa tienaava ja töissäkäyvä on Gregorin äiti, sillä mummi on lähes täysin vuoteenoma ja kuvittelee välillä olevansa nuoruudenkodissaan Virginiassa. Kaksi vanhempaa lasta Gregor ja Lizzie käyvät koulussa ja Boots vasta odottelee kouluikää. Lizzie on ikäisekseen fiksu ja arka. Hän on ujo ja tarvitsee suojelua. Paniikkikohtauksia tulee usein. Pikkutyttö osaa pelätä kaikkien perheenjäsentensä puolesta, jota ei yhtään tietysti auta fiksuus. Boots taas on ystävällinen, reipas ja ihana, jos siis juuri meneillään olevaa uhmaikää ei lasketa. Hän osaa erottaa samanlaisia asioita toisistaan, kuten vaikka juomalasit. Itse tykkään molemmista siskoista todella paljon ja varsinkin Lizzie on saanut paikan sydämestäni.

"Mutta jos Gregor oli itselleen täysin rehellinen, hänen oli myönnettävä, että hän oli kokenut aitoa iloa tai onnea viimeksi vuosia sitten. Tarkasti ottaen kaksi vuotta, 7 kuukautta ja 13 päivää siten, hän ajatteli. -- Hänellä oli jokin sisäinen laskin, joka tiesi aina täsmälleen, kuinka kauan isä oli ollut poissa"

Alismaa

Alismaa on sotaisa paikka, jossa taisteluita käydään lähes kaiken aikaa. Ihmiset ovat hyvin edistyneitä, mutta silti täysin historiallisia. Outoa oli, että hallitus, aseet, politiikka ja sodankäynti olivat alkeellisia, joidenkaltaisia mm. koulujen historiantunneilla käydään, mutta ihmiset ovat fiksuja. Regaliaa hallitsee toistaiseksi neuvosto (syystä että Luxa on vielä liian nuori täysvaltaiseksi kuningattareksi ja nousee valtaan vasta myöhemmin), jota omakohtaisesti vihaan. Onneksi ongelmaan löytyy ratkaisu. Regalian kuningassuku on hyvin vanha ja ilmeisesti kuihtumispisteessä. Elossaolevia (lukuisten sotien ja varsinkin rottien takia) kuningassuvun edustajia ovat kuningasperheen ainoa tytär ja tuleva kuningatar, Luxa ja kuninkaan nuoremman veljen lapset ja Luxan serkut Henry ja Nerissa. Ei kovin montaa. Jos joku kuolee, on olemassa aina vastaus, kuka todennäköisesti on seuraava hallitsia.

""Syy on se, että ne tietävät jonkun ylismaalaisen olevan ennustuksen soturi" -- "Minun käsittääkseni hän on jo täällä""

Lopputuomio

Ensimmäinen osa sarjasta oli vaikea arvosteltava, sillä on tahdo antaa spoilereita itse kirjasta sen pelossa, että joku sen haluaakin lukea. Jokatapauksessa kirja on kiinnostava, koukuttava ja ihastuttava kirja. Joku kommentoija itseasiassa totesikin, että sarja on Collinsin hieman vähemmän tunnettu teos, muttei se silti vähennä sen arvoa silmissäni. Gregorin uudet ystävät ja viholliset on nimetty hauskoilla nimillä, jotka eivät kyllä ihan heti unohdu. Aluksi nimiä tuli aivan hirveä määrä, mutta kyllä niissä pysyy perässä. Varsinkin kuningatar Luxa on merkittävä hahmo, jota ei saa milloinkaan unohtaa.

""Eikö Vikus kertonut?""

Hauskoja faktoja

  • Lepakoiden nimet ovat Kreikan (ja myös hieman Rooman) mytologiasta. Jumalien ja sankareiden nimiä voi spottailla. (esim. Ares, Daidalos, Hermes)
  • Regalian ruuat ovat ainakin Gregorin mieleen
  • Sain sarjan ensimmäisen osan kaksi vuotta sitten joululahjaksi ja rakastuin heti. Nykyään omistan kaikki sarjan kirjat.
  • Olen lukenut koko sarjan alusta loppuun yhteensä neljä kertaa. Itse en varmasti tule koskaan kyllästymään!

Kommentoithan alle palautetta arvostelusta. Mitä voisin parantaa? Mitä voisin lisätä ja jättää pois? Kyseessä on ensimmäinen tekemäni arvostelu kirjasta, enkä ole ihmeemmin muiden arvosteluja lukenut. Voit myös ehdotella, mitä arvostelisin seuraavaksi.


( Päivitetty: 26.02.2017 12:43 )

 - Nike | Kommentit (1)KommentoiKirja-arvosteluja blogin muodossa
06.02.2017 09:41 | Nike

Terve taas!

Tässä on nyt vihdoin ja viimein kirja-arvostelujen ensimmäinen postaus. Kirja-arvostelut teen siis nyt toistaiseksi blogin muodossa - koen sen helpoimmaksi ja selkeimmäksi tavaksi. Voisin aloittaa kertomalla vähän, mistä pidän ja mitä kirjoja luen yms..

Mitä kirjoja luen?

Luen lähinnä (nuorten) fantasiakirjoja. Lempikirjailijoitani ovat juuri nyt mm. Rick Riordan, J. K. Rowling ja Erin Hunter (erityisesti Kate Cary). Lisäksi olen lukenut myös Suzanne Collinsin ja John Greenin kirjoja ja pitänyt niistäkin erityisesti.

Mistä hankin luettavat kirjani?

Kirjastosta. En osta omaksi kirjoja, jos en ole ihan täysin rakastunut niihin. Eli ostan kirjan omaksi vasta kun olen lukenut ja tykännyt kirjasta. Jos ostan, niin ostan yleensä Suomalaisesta kirjakaupasta.

Entäpä fanart?

Rakastan! Rakastan vaikkapa sijoittaa oman oppilaani Tylypahkaan riitelemään Harry Potterin kanssa tai taistelemaan antiikin hirviöitä vastaan Percy Jacksonin rinnalle tai vaikkapa selviytymään Nälkäpeliin.

Tahtoisinko itse olla kirjailija?

Juuri nyt pelkkä personal tuntuu omalta jutulta eikä tulevaisuudensuunnittelu tunnu koskaan olevan valmis.


( Päivitetty: 26.02.2017 12:38 )

 - Nike | Kommentit (3)Kommentoi


RSS

©2018 Valtakunta - suntuubi.com